luni, 30 decembrie 2013

Probabilitati si Procentaje

   Tocmai am incheiat (cu succes) un proiect. Dupa mai bine de doi ani de eforturi sustinute am reusit sa il vad finalizat.  Nu am participat de la inceput la acest proiect si era oarecum pe linie moarta cand am ajuns sa ne ocupam de el.  Rezultatul a depasit cu mult asteptarile astfel ca toate partile implicate au fost multumite!

   Odata cu noul an, care incepe peste cateva ore, o sa pornesc un nou proiect, diferit de cel anterior si ceva mai complex. 
Datele de intrare sunt urmatoarele: 
  • Primul obiectiv este producerea evenimentului B, apoi obiectivul final este producerea evenimentului C.  
  • Ordinea obiectivelor este legata de relatia de cauzalitate dintre acestea, respectiv  evenimentul C este obligatoriu  sa fie precedat  cronologic de evenimentul B. 
  • Exista un eveniment A, asupra caruia am putere de decizie 100%. Prin producerea evenimentului A, ar creste cu min. 50% probabilitatea producerii evenimentului B. (optimistii au mers pana la 80%)
  • Dar, evenimentul A este imcompatibil cu evenimentul C. Prin producerea evenimentului A, evenimentul C este anulat, asta mai inseamna si compromiterea cu  50% a intregului proiect. 
  • Asupra evenimentelor B si C am undeva aprox. 30%  putere de decizie. 
Cam acestea ar fi datele cu care  pornesc la drum. 
Ca o prima strategie intentionez sa evit evenimentul A si sa caut vatiante alternative de a maximiza probabilitatea producerii evenimentului B, care sa nu influenteze evenimentul C. 
In cateva zile incepe culegerea de informatii si formarea echipei de lucru. Abia astept!

Multumesc ca ati avut rabdare sa cititi pana aici.Va rog binevoiti a lasa feedback dinjos daca aveti sugestii sau gasiti alte cai de atacare a problemei. 

3 comentarii:

  1. Pe mine ma cam deruteaza notiunea de poroiect. Stiu ca nu-i aici cazul de asa ceva (doi ani de munca sustinuta mi se pare ca ar putea sa bata doar de la laudabil incolo :P ), da'n alte parti dau de oameni care considera ca si mersul la buda ii un proiect.

    P.S. am gresit de vreo trei ori codul pana acum si, uitandu-ma cum ii precizat ca "dovediti ca nu sunteti robot" incep sa cred ca is?
    Zic ca ori il faci pe A sa fie compatibil cu C, ori te apuci sa le dai in gura la cel 30% procente de li-i greu pamantul, dupa care le dai la fel alora care au 70% si iti iese si B - ul si C fara A. Oricum ar fi, suna incitant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apoi m-am deprins sa numesc toate activitatile in capatul carora este un obiectiv specific de atins, proiect.
      Si drept este, ca sunt cam multe proiecte si tot mai banale, unele din ele.

      Daca nu mentionai de cod, io nu stiam de existenta lui, dat fiind ca am lasat setarile „by default„. Am mesterit acum ceva, sper ca am simplificat lucrurile.

      Momentan am gasit un posibil colaborator, trebuie sa ma asigur ca are aptitudinile necesare.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere